Ефективна термосистема, която намалява консумацията на електроенергия.

Изображението показва компонентите на високоволтовата литиево-йонна акумулаторна батерия в новия EQA, изцяло електрическия компактен SUV от Mercedes-EQ.

Ефективна термосистема, която намалява консумацията на електроенергия.

Добре обмислената термосистема на EQA функционира много ефективно: термопомпата транспортира топлината от точки с по-ниска до точки с по-висока температура. По този начин „излишната топлина“, която възниква често точно при електрическите автомобили, може да се оползотвори за отоплението на вътрешното пространство. Общ преглед на механизмите на действие на термопомпата на EQA:

  • Ефективно повторно подгряване (Reheat) с рециркулиращ въздух: поради високия дял на рециркулиращ въздух се налага да се подгрява по-малко (свеж) въздух. За да се намали запотяването на стъклата, автомобилът съответно охлажда рециркулиращия въздух и по този начин го изсушава. Извлечената топлина се подава отново в пътническото отделение чрез водно охлаждания кондензатор и топлообменника на отоплението – това означава, че топлината се „рециклира“.
  • Използване на отпадъчната топлина на електрическото силово предаване.
  • Използване на отпадъчната топлина от високоволтовата акумулаторна батерия: ако температурата на акумулаторната батерия е над определена прагова стойност, отпадъчната топлина може да се използва за отопление на пътническото отделение.