Активен спирачен асистент

Активният спирачен асистент може да помогне да се предотвратят сблъсъци с намиращия се отпред автомобил и пътни произшествия с напречно преминаващи пешеходци и да се омекотят последствията при произшествие.

Активен спирачен асистент

Активният спирачен асистент може да помогне да се предотвратят сблъсъци с намиращия се отпред автомобил и пътни произшествия с напречно преминаващи пешеходци и да се омекотят последствията при произшествие.

Mercedes-Benz Intelligent Drive: E-класа Coupé с активен спирачен асистент

Прекалено малката дистанция и невниманието са основни причини за тежките пътни произшествия. Активният спирачен асистент защитава многократно от пътни произшествия. Това функционира така:

  • Предупреждение за дистанция и акустично предупреждение за сблъсък.

Ако в скоростния диапазон на предупреждението за спазване на безопасна дистанция бъде скъсена за няколко секунди дистанцията към движещия се отпред автомобил, на мултифункционалния дисплей започва да свети предупредителен символ. Ако дистанцията продължава да се скъсява бързо, следва допълнително акустично предупреждение с прекъсващ тон.

  • Помощ при спиране в съответствие със ситуацията.

Ако водачът реагира с аварийно задействане на спирачката, подпомагането при задействане на спирачките в съответствие със ситуацията го поддържа. При необходимост то изгражда допълнително спирачно налягане, за да предотврати по възможност сблъсъка.

  • Автономно задействане на спирачката.

Ако водачът не е активен, системата предприема автоматично задействане на спирачката. По този начин скоростта се намалява значително. При ниска относителна скорост тази намеса може да бъде достатъчно за да се предотврати сблъсък с движещия се отпред автомобил. Aко водачът задейства спирачния педал по време на автономното спирачно въздействие, помощта при спиране в съответствие със ситуацията се намесва и забавя автомобила до пълно спиране, ако ситуацията го изисква.

  • Автономно аварийно задействане на спирачките за пешеходци.

Функцията за аварийно задействане на спирачките помага да се предотвратят пътни произшествия с пешеходци, които пресичат пътя невнимателно или не са забелязани от водача при пресичане на пътя или да се омекотят последствията при произшествие. Ако радарната сензорна система разпознае опасна ситуация, аварийното задействане на спирачките се извършва почти едновременно с оптичното и акустичното предупреждение.